Restauracja: Leszno po włosku, czyli powiew Toskanii
Zabytkowe winnice, malownicze wzgórza, doskonałe wino, szlachetna oliwa, wyborne makarony… Z tego słynie słoneczna Toskania — kraina historyczna położona w środkowych Włoszech. Nie musisz jednak przekraczać polskich granic, aby poczuć na języku to, co toskańska kuchnia ma do zaoferowania! We Włoszakowicach czeka bowiem miejsce łączące kuchnię polską i włoską — Hotel Toscania wraz z restauracją. Leszno, które znajduje się tuż obok, może zatem pochwalić się kulinarnym sąsiedztwem z toskańską nutą.
Hotel i restauracja — Leszno, jako pyszna fuzja dwóch kuchni
Położone w zachodniej części Polski, znane z regionalnej wielkopolskiej kuchni — takie właśnie jest Leszno. Restauracja w hotelu Toscania niesie ze sobą jednak zupełnie nowe kulinarne wrażenia. Załoga restauracji w niezwykle zmyślny sposób łączy w karcie to, co rodzime, z włoskimi przysmakami.
I tak, na zwolenników tradycyjnej, rodzimej kuchni czekają min. tatar z siekanej polędwicy wołowej, rosół z wołowiną czy zraz wołowy z grzybami. Szefowie kuchni nie zapominają również o opcjach wegetariańskich, takich jak chłodnik z buraków lub pierogi z owocami.
Entuzjaści włoskich smaków z kolei, mogą wybierać wśród pozycji, takich jak: Spaghetti all'Carbonara, sałata z szynką Prosciutto di Parma lub krewetki w oliwie i maśle. Mocną pozycją w karcie są również rozmaite pizze — klasyczna Margherita, pikantna Diavola czy „firmowa” Toscana.
Śniadanie? Czy może lunch box?
Ze względu na możliwość pracy zdalnej coraz częściej wyrywamy się poza miasto, żeby nieco odetchnąć. Miło jest przecież usiąść z laptopem w restauracji, przy aromatycznej kawie, smacznym śniadaniu i w ten sposób zacząć dzień.
Jeśli więc męczy Cię miejski zgiełk i marzysz o tym, aby choć na chwilę opuścić Leszno, restauracja Toscania przywita Cię smacznym śniadaniem w formie bufetu. Możesz się rozgościć w ogródku sezonowym lub na restauracyjnym tarasie z widokiem na tereny zielone. Oprócz tego szefowie kuchni przygotowują wygodne śniadaniowe lunch-boxy dla zabieganych.
Kolacja degustacyjna? Czemu nie!
Marzy Ci się kulinarna podróż tematyczna, opierająca się na sezonowym menu i lokalnych składnikach? Jeśli tak, koniecznie odwiedź okolice Leszna. Restauracja w hotelu Toscania otworzy przed Tobą zupełnie nowe smakowe doznania.
Na początku kolacji degustacyjnej szef kuchni proponuje pobudzający apetyt „amuse-bouche”, aby kolejno zaproponować gościom aromatyczną zupę sezonową. Następnie na stole pojawia się pierwsze danie główne, a tuż po niej „Intermezzo”, czyli lekki przerywnik przed podaniem drugiego dania głównego. Finiszem uczty pozostaje oczywiście wyśmienity deser.
Jak się jednak okazuje, to wcale nie koniec możliwości, jakie niesie za sobą pobyt w hotelu Toscania. W ofercie znajdziesz również organizację eleganckich wesel, przyjęć czy konferencji… Ale o tym, w pozostałych wpisach!